BlogBevlogen vrouwen

De hele week al aan het denken over dit blog: wat is een goed thema?

Maar vanmiddag al wandelend door de bibliotheek viel het thema bijna op mijn voeten. Het grote geweldige vrouwenboek liet ik van enthousiasme open vallen… op de eerste tekst . Die was van Coco Chanel. Haar statement was; ‘het dapperste wat je kunt doen is voor jezelf denken. Het liefst hardop’. Ik glimlachte. Tja dat doe ik ook het liefst en dan met andere vrouwen! Want niets voelt zo goed als gedachten samen hardop delen.
Ik bladerde het boek door. Simone de Beauvoir, die las ik al als twintiger (hoewel ik de essentie nu beter begrijp!) en ook Joke Smit komt me bekend voor. Ik was pas 8 toen ze het ‘ onbehagen van de vrouw’ beschreef. Ze was pragmatisch en dus veranderde er door haar ook heel wat. Dat spreekt me als doener wel aan!

Maar Heleen Mees is me teveel op de carrière gericht. Prima als het bij je past, maar ik zou mezelf voorbij lopen…Roos Wouters zei me (nog) niets maar al lezend kwam er herkenning; het New Girls Netwerk vind ik prachtig bedacht als tegenhanger op de old boys.

En dan denk ik weer aan de BV Ont-moeten die aan mijn gedachten ontsprong. Bevlogen, dat zijn veel vrouwen en moeten, daar zijn ze ook sterren in. Maar ont-moeten? Wanneer neem je de tijd voor jezelf en wanneer hoef je nu eens niets te doen, behalve voor je eigen (gemoeds) rust te zorgen? De meeste vrouwen die ik ken zijn daar hopeloos in. En dat heeft niets te maken met carrière of moederschap of wat ook dringt om voor te gaan. Nee dat heeft te maken met keuzes maken! En daar zijn wij vrouwen niet in opgeleid. Onze moeders mochten niet kiezen, mijn generatie werd het in ieder geval al gevraagd wat ze wilden ( al was je antwoord nooit het juiste!) en de jongere generatie moet weer alles kunnen. Wanneer zijn we nu eens tevreden met wie we zijn en wat het beste bij onszelf past?!

Al mijmerend bedenk ik dat dat een mooi thema is voor de volgende bijeenkomst van de Bevlogen Vrouwen. Hoewel, het komt iedere keer terug.We raken er niet over uit gepraat. Gelukkig maar…... want dan blijven er nieuwe vrouwen komen voor weer een volgend boek ! Want dat er Bevlogen Vrouwen zijn daar hebben we geen discussie over!!